Francia realitás és a piramisok árnyéka

Futball körkép a Debrecennel és az U20 – s válogatottal

| 2009.10.01. 17:47
Megosztás...

Címkék: foci magyarország liverpool futball debrecen bajnokok ligája dvsc bl lyon dél afrika fiorentina loki honduras egyesült arab emírségek u20 világbajnokság

dvsc_6.jpg image by kalapkoma



A Debreceni VSC először jött, látott és győzött, vagyis története során először került be a Bajnokok Ligája főtáblájára, azaz a csoportkörbe. Mindez 14 évvel a Fradi BL menetelése után történt, és a történet most is íródik. A soron következő fejezet pedig a kedden lejátszott Debrecen – Lyon találkozó volt, melyet a Puskás Ferenc stadion gyepén tartottak meg 42 ezer néző előtt. Utóbbi adatból az is kitűnik, hogy nagy volt a várakozás, és itt nem csak a franciák sztárjaira gondolok.

 
 

A Loki, mondjuk ki bátran, amennyire lehetséges volt egy magyar bajnoktól, úgy állta a sarat a Liverpool otthonában az Anfield Roadon. Tulajdonképpen az eredmény és maga a játék tekintetében is többet nyújtott, mint az várható volt. Talán a legfanatikusabbak megkockáztatták előre, hogy egy döntetlenre jó lesz a Loki, de az igazság az, hogy akármerről is nézzük, az 1 – 0 – ás vereség hízelgő a magyar futball mai, valamivel szürkébb időszakában. Egy ilyen meccs után meg természetesen megjön az a bizonyos étvágy: mindenki azt várta, hogy lejön a Lyon, mi meg jól megszorongatjuk őket és pontot vagy pontokat rabolunk tőlük. Hát sajnos nem így lett. Az eredmény ugyanis (ha valaki még nem tudná) sima 0 – 4 lett a tavalyi szezonban hazája bajnokságában „csak” a 2. helyen végzett Lyon – nak.

Ám az eredmény természetesen nem több mint egy adat, és a száraz statisztika sem mesél túl sokat egy adott mérkőzésről. Így van ez jelen esetben is. Hallottam olyan véleményeket, hogy szégyen ez az eredmény, nagyon elvertek bennünket stb. A helyzet véleményem szerint azonban nem ilyen siralmas. Tény, hogy a Loki két meccséből eddig egyiken sem szerzett pontot, de még csak gólt sem, ám ez így önmagában még nem gyalázatos teljesítmény. Ha teszem azt a Magyar Kupa sorozatában egy eleddig sosem hallott harmad vagy negyedosztályú csapat döntetlent ér el a Debrecennel, vagy egygólos győzelmet arat, arra azt mondom én is: „Elgondolkodtató”.  Jelen esetünkben azonban teljesen más a helyzet. Talán már mindenki tudja de kik is a Debrecen csoportellenfelei a BL – ben? Az angol rekordbajnok Liverpool (igaz a tavalyi szezonban a Manchester United beérte őket, így mindkettőnek 18 ilyen serlege van), a francia bajnokságot zsinórban nyerő Lyon (aki mint említettem tavaly már lecsúszott a 2. helyre), és egy olasz élcsapat, a Fiorentina. Egy ilyen sorban a Debrecennek úgy gondolom semmi szégyenkezni valója sincs. Amit kedden láthatott a nagyérdemű a Puskás Ferenc stadionban, vagy a nézősereg a tévékészülékek előtt, az nem kiábrándító, hanem sajnos a mai realitás. Ha úgy tetszik akkor ez nekünk most a francia realitás volt. El kell ismerni, minimum ekkora különbség van a két csapat között manapság, mind technikai tudásban, mind játékosállományban vagy gazdasági helyzetben, egyszerűen mindenben. 

 

Vagyis történjék bármi büszkének kell lennünk, arra, hogy idáig eljutott egy magyar csapat. Gondoljunk csak bele, hogy a Loki ott van a Bajnokok Ligája E csoportjában a főtáblán, míg az olyan nagy csapatok, mint az Ajax, a PSV, a Róma, a Valencia csak a második számú kupában, azaz az Európa Ligában vetélkedhetnek. Ahogy Herczeg András is mondta a mérkőzést követően: „Azt már senki nem veheti el tőlünk, hogy idáig eljutottunk.” Reméljük azért a hátralevő meccseken tudósíthatunk még Loki pontszerzésről… 

Írásban a Debrecen – Lyon itt tekinthető meg, míg a Loki honlapja itt!

 

A Debrecenen túl azonban van még egy területe a magyar labdarúgásnak ami némi örömre adhat okot. A magyar U20 – s válogatott ugyanis 1997 után képviselteti magát a legjobb 20 éven aluliak világtornáján. Az utánpótlás Magyarországon véleményem szerint mindig is jó volt, ám most ezt bizonyíthatják is idén a fiatalok: sosem sikerült még a csoportkörből továbbjutni a magyaroknak, ám most erre van esélyünk.

Méghozzá Egyiptomban a világ legjobb fiataljai ellen, ahol a csoportkörben Honduras, Dél – Afrika és az Egyesült Arab Emírségek az ellenfél. Az első mérkőzésen több mint felejthető játékkal kaptak ki fiataljaink 3 – 0 – ra Honduras ellen. Hihetetlen mennyiségű eladott labda, hibák tömkelege és az elképzelés szinte teljes hiánya eredményezte azt, hogy az eredmény mellett a leginkább említésre méltó megmozdulása Németh Krisztiánéknak egy szabadrúgás volt, ami, mint a végeredményből is kitűnik nem sikerült jól…

Ám tegnap este jött a következő mérkőzés Dél – Afrika legjobb fiataljai ellen. Meglepetésre vagy sem, sikerült javítani, nem is akárhogyan! A fiatalok ugyanis 4 – 0 – val lépték le az afrikai különítményt, így az első forduló csúfos vereségét végül úgy sikerült feledtetni, hogy immár pozitív a gólkülönbségük, azaz többet rúgtak, mint amennyit kaptak!

A mérkőzés egyébként kisebb puhatolózással kezdődött, ugyanis az világos volt, teljesen más meccs lesz ez, mint volt az első. Ám sikerült felpörgetnie a csapatot Egervári Sándor szövetségi kapitánynak, és a helyenként igen tetszetős játék mellé elég komoly eredményesség is párosult. Mindez azt eredményezi, hogy jó esélyünk van még úgy is a továbblépésre, hogy Honduras ellen kikaptunk. Ám egyértelműen sorsdöntő lesz a csapat utolsó csoportmérkőzése az Egyesült Arab Emírségek ellen, amit szombaton játszanak 18:45 – től és az m2 közvetíti élőben. Aki hát teheti szurkoljon a fiataloknak, hogy elérhessék a történelmi sikert! Aki viszont nem tudja megnézni, az majd ezen az oldalon elolvashatja a végeredményt. Ha még többet akarsz megtudni, akkor látogass el a pepsifoci.hu – ra, ahol részletesen foglalkoznak a válogatottal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://koztav.blog.hu/api/trackback/id/tr61421120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása