A piramisokon innen és túl

A magyar felnőtt és U20 – s válogatott múlt hétvégi szereplése.

| 2009.10.12. 15:19
Megosztás...

Címkék: foci magyar válogatott u20 u20 vb egyiptomi foci vb magyarország u20

Ugyan időrendben a „nagy” válogatott később játszotta le soron következő mérkőzését, mivel a Dél – Afrikában tartandó jövő évi Világbajnokság selejtező összecsapását szombat este 21:45 – től láthatta mindenki, míg a fiatalokat már pénteken lehetett éltetni, én mégis most ezt a sorrendet félretéve először Erwin Koeman gárdájának szereplését ismertetném az olvasókkal. Nagy valószínűséggel azonban már mind két mérkőzésről olvasott és hallott az akit érdekelt (talán az is akit nem), remélhetőleg mutatok valami újat is a látogatóknak.

Vágjunk hát bele! 

  

Geráék az utolsó előtti selejtező mérkőzésen úgy látogattak ki Lisszabonba, hogy a hazaiak igen vérszegény budapesti produkciója  láttán még tán reménykedtek is, bár már akkor is csak matematikai esély kínálkozott a továbbjutásra, ha igen nagy meglepetésre hazai pályán legyőztük volna a Portugálokat. Ám ez nem történt meg. Cristiano Ronaldóék 35 ezer néző előtt az esélytelenebb magyarokat 3 – 0 – val küldték haza. Simao Sabrosa már a 18. percben betalált Babos kapujába egy védekezési hiba folytán: Gyepes alászaladt egy beadásnak amit a Real Madrid új csillaga, Ronaldo szerzett meg és laposan középre adott, amit a magyar kapus kivetődve nem túl messzire ütött, a labdát ezután az elalvó védőink között Sabrosa pofozott a hálóba közelről. Talán elkerülhető gól lett volna, de mivel érvényes találat született, ezen már ne agyaljunk azt mondom. A helyzet azonban tovább romlott: bár Ronaldót bokasérülése miatt le kellett cserélni, és további gól sem született a meccs utolsó szakaszáig, a hazaiak egyre másra vezethették támadásaikat. A félidő vége felé Dzsudzsák eresztett meg egy bombát, ami a kapus kesztyűje utána a kapufát is súrolta, majd a rendes játékidő utolsó percében egy szabadrúgást követően Gera fejese is a lécen csattant. Egy kis szerencsével így ugye döntetlen is lehetett volna a  félidő. Ám nem lett, így a második felvonás hazai előnnyel kezdődhetett. Portugália megfontoltabban tette – vette a labdát már ekkor, ám így is eljutottak a 2. gólig a 74. percben. Babos nagyszerű reflexszel belekapott Liedson fejesébe, és a kapufáról aláhulló labdát ki is kotorta a kapuból, de egyértelműen áthaladt a játékszer a gólvonalon, vagyis jogos az újabb gól. A csattanó a 80. percben jött el: Gyepes eladott labdáját a hazaiak egyből középre játszottak, amit az első gólt jegyző Simao Sabrosa kapásból Babos kapujába lőtte, kialakítva a 3 – 0 – ás végeredményt. A mieinkhez még a végén beállt a Debrecennel a BL főtáblára jutó Varga is, akinek volt egy jónak mondható távoli kísérlete is. A továbbjutás tehát alighanem eldőlt, mivel nem igazán hiszem azt, hogy Torghelle „magyarázzátok el a les szabályt” Sándor betalálna egy ilyen gyenge mérkőzés után akár egyszer is a dánok kapujába, márpedig nekünk akkor lenne esélyünk, ha vágnánk egy ötöst Dániának idegenben. Ám még ekkor is teljesülnie kellene az alábbiaknak: Svédország nem nyer hazai pályán az albánok ellen, Málta pedig legyőzi a portugálokat Lisszabonban. Ezeket végignézve nem hinném, hogy bárki is fogadna már a pótselejtezőt érő helyre. Sebaj, majd talán máskor, remélhetőleg más összeállítással és más felfogásban. (A gólok videója a www.nb1.hu – n itt nézhető meg.)

 

Országunknak azonban van egy válogatottja, ami jelenleg minden magyar embert büszkévé tehet: az U20 – s csapat az. A legtöbben már tudhatják, hogy a bravúrt bravúrra halmozó alakulat milyen szép sikereket szolgáltat nekünk, mióta kiutazott Egyiptomba a korosztályos Világbajnokságra. Nem csalás, nem ámítás: a fiatalok azóta már a legjobb 4 közé focizták be magukat. A világ 4 legjobb U20 – s válogatottja között vagyunk! Ezt pedig pénteken este 20 órától harcolták ki a fiúk Olaszország ellen, egy szintén kemény és fordulatos mérkőzésen. A mérkőzés mérlege? Nos lássuk csak: négy kiállítás, 2x15 perc hosszabbítás, öt gól, Németh dupla és a végén kitörő magyar öröm Már rögtön az elején bekezdett a magyar csapat: Németh Krisztián az első percben kiharcolt egy büntetőt, amit a 2. percben Koman értékesített! A 35. pecben Gentili megkapta első sárgáját Simon felrúgásáért, majd a 71. percben ismét csak lapot érően szabálytalankodott, így mehetett is zuhanyozni. A meccs vége felé azonban felgyorsultak az események: Bini a 80. percben sárgát kapott Gosztonyi felrúgásáért, Mazzotta a 82. percben egy remek kiugratást követően emberhátrányban is egyenlíteni tudott, majd Bini rögtön a gól után Koman megrúgásáért második sárgáját kapta így őt is kiállította a bíró. Majd jött a 89. perc 3 kiállítással: Szekerest könyöklésért (ami egyértelműen nem volt az) leküldi a pályáról Oscar Ruiz bíró, majd még ebben a percben a két edzőt is, Egervárit és Rocca – t is a lelátóra zavarja. Eléggé megkavart helyzettel állhattak hát a hosszabbításnál a pályán a csapatok, de a gólpárbaj így is folytatódhatott. Koman remek labdáját Németh helyezte a hálóba 112. percben, vezetést szerezve ismét a mieinknek, de rögtön a középkezdésből a 113. percben Bonaventura eljutott a tizenhatosig, ahol egy nagyszerű lövéssel ismét egalizált. Ezután Albertazzi a 22. percben összeszedett sárgájának megkapta a párját is a 115. percben, így már ismét kettős emberelőnyben voltak a magyarok. Ekkor jött megint Koman csodálatos labdája, és Németh higgadt befejezése. Hosszabbításban, egy fordulatos, kemény és kiállításokkal tarkított mérkőzésen Magyarország U20 – s válogatottja 3 – 2 – re legyőzte Olaszországot, és ezzel bejutott a legjobb négy közé, egyedüli európai csapatként!

A piramis csúcsa tehát már eléggé elérhető távolságban van. Bár relatív, hogy kinek mi a csúcs, mivel már most olyan magasságokban jár Egervári együttese, ami még sohasem adatott meg nekünk, ám szerencsére a fiúk olyan egészséges önbizalommal rendelkeznek, ami lehetővé teszi azt, hogy Ghána ellen is bravúrt hajtson végre a csapat. A döntőért ugyanis az említett afrikai csapatot kellene legyőznünk. Az esélyek latolgatása talán ilyen szinten felesleges is, azt azonban hozzá kell tennünk, hogy sajnos a magyar válogatott egyik húzóembere, Koman, sárga lapok miatt nem léphet pályára ezen a mérkőzésen. Az is fejtörést okozhat számunkra, hogy Ghána csatárkettőse összesen 10 gólt szórt eddig az ellenfeleknek, vagyis a védőinknek várhatóan nehéz dolga lesz. Ám az eddigi lendülettel, kitartással, önbizalommal és csapategységgel további meglepetést is elérhetünk. Ha netán kikapna a csapat, akkor is elértek valamit, amit már nem lehet tőlük elvenni, és igazán nagy siker, ami nagy valószínűséggel komoly visszhangot fog kapni a sajtóban minden tekintetben, ám azért, hogy részesei lehessünk egy ritkán látható csodának, mindenkinek ajánlom a holnapi elődöntőt. Aki kíváncsi az olaszok elleni ütközet videó összefoglalójára, az megnézheti itt.
Aki a mérkőzésre kíváncsi, az pedig szurkoljon hangosan a mieinknek holnap 16:30 – tól az m1 – et nézve. Ghána – Magyarország, U20 – s elődöntő tehát Egyiptomban a holnapi nap folyamán.
 
 
Hajrá magyarok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://koztav.blog.hu/api/trackback/id/tr531445155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása