Személyiségi jogok, és a képlopás fogalma az interneten

| 2009.10.19. 10:17
Megosztás...

Igen, megvédem a Csibefaszt.

A jóhiszemű ember regisztrál egy közösségi oldalon, olvasás nélkül elfogadja a regisztrációs feltételeket, majd elkezd információkat, képeket publikálni magáról.

iWiW felhasználási feltételek (részlet)

"Ön teljes mértékben felelős azért a tartalomért, amit az iWiW-szolgáltatás keretrendszerén belül elhelyez vagy az iWiW-szolgáltatás felületén megjelenít, ideértve, de nem kizárólagosan a fényképeket, személyes adatokat, beszélgetéseket, listákat, osztályozásokat, személyes üzeneteket, az iWiW-szolgáltatáson keresztül (például "Megosztás az iWiW-en gomb", bookmarklet alkalmazásával) közzétett tartalmakat – és bármely tartalom következményeit is."

Jótanácsok következnek áldozatoknak, és szerkesztőknek.

Ebben ugye benne van az is, hogy ha publikálsz magadról egy nem kifejezetten előnyös (esetleg téged kifejezetten negatív fényben feltüntető) képet, akkor ne csodálkozz, és ne panaszkodj, és ne fenyegetőzz, ha az valamelyik szennyblogon fog poszt formájában közröhej tárgyává válni. A Te döntésed, hogy kiteszed a közösségi oldalra a képet, csak Te vagy érte a felelős. Nem az iWiW, myVip, és nem a szennyblog. Egyedül csak Te. Ha viszont annyi az IQ-d mint egy gramm fogkőnek, akkor támadási felületet adsz ezeknek az oldalaknak, és ennek a népes fikázódó tömegnek. Nekem is van egy olyan képem, amit ki lehetne tenni akár a napiszarra, vagy csibefaszra, vagy akárhova.. Csak reménykedni tudok hogy nem találják meg. Ha mégis megtörténne, hogy poszttá alakulok, méltósággal fogom viselni. Magyarul poénra veszem, esetleg még kommentet is írok a fikázódóknak nyugodt, vicces formában, vagy leszarom az egészet, és továbbélem az életem. Ennek így kéne mennie.

Egy másik téma (bár szerintem ide szorosan köthető), a lopás fogalma. A szennyblogok előszeretettel gyanúsítgatják egymást, hogy nyúlják a posztokat. A következőkben az ÖSSZES szennyblog ÖSSZES szerkesztőjéhez szólnék:

Kedves Uraim/Hölgyeim

1. Ki nem szarja le rajtatok (szerkesztőkön) kívül, hogy ki fogja még kiposztolni forrásmegnevezés nélkül a képet? Az olvasó továbbgörget, esetleg annyit motyog még, hogy "ezt már láttam".. Ennyi.

2. Ha elvárjátok azt, hogy valaki méltósággal, normálison reagáljon arra, hogy "ellopjátok" a képét egy közösségi oldalról, akkor ti is tegyétek azt, ha egy másik szennyblog "ellopja", amit ti már elloptatok.

3. Előfordul hogy harmadik személy által beküldött (és nem közösségi oldalról kukázott) képre teszitek rá a myVip logót, csak hogy fenntartsátok a közösségi oldalak szabályzatába burkolt jogi támadhatatlanságotokat. Ez szerintem amúgy geciség, meg olvasó félrevezetése, de tök mindegy.

4. Nem lehet olyan hatalmas szellemi teljesítmény egy szennyblogot szerkeszteni, szóval posztlopásról szó nem lehet, max képlopásról.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy mi számít lopásnak az interneten? Nem tudom. Annyit tudok, hogy pl a napiszar "lopott" már posztot KözTáv-ról, és mi nem szóltunk semmit.

Az elegancia mondjuk fontos lenne még lopásnál is. A forrásmegnevezésben nincs semmi rossz, tiszta marad az ember lelkiismerete. KözTáv blog megnevezi a forrást minden esetben. Ha nem tenné, akkor csak másnaposak vagyunk és elfelejtettük.

A bejegyzés trackback címe:

https://koztav.blog.hu/api/trackback/id/tr441459847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása