Inglourious Basterds. The masterpiece. De tényleg.

| 2009.08.25. 07:28
Megosztás...

Címkék: mozi tarantino brad pitt inglourious basterds becstelen brigantyk

NEM LESZ SPOILER, NYUGI

Megtekintettük a filmet. A baráti társaságnak egyértelműen tetszett, sőt állításuk szerint új kedvenc filmjük lett. Én ilyen bátran azért nem bánnék a szavakkal, elég ha csak visszagondolok arra, amit anno a Dark Knight után éreztem. Sokkot kaptam, teljesen a hatása alá kerültem, mai fejjel viszont már annyira nem hat meg a film. Szóval hagyok egy kis időt, hogy ne legyen ilyen friss az élmény, aztán meglátjuk, de azért nagy esélye van Tarantino legújabb filmjének.

 

Rohadt sok kritikát, véleményt olvastam eddig a filmről, általában vegyes érzelmekkel találkoztam. A legtöbben persze elismerően nyilatkoznak.

Legtöbb esetben a negatív kritikák a túl nagy elvárások miatt születtek meg szerintem. Sok fanatikus legalább világmegváltást, vagy filmtörténeti mérföldkövet várt, ha már az alkotó tíz évet "kotlott" a forgatókönyvön. Erre azt tudom mondani, hogy srácok, Ő is csak egy ember, azt csinálja, amihez ért.

Mihez ért vajon Quentin?

Forgatókönyv, rendezés: nagyon erős dialógusokkal húzza az agyad, mikor már azt érzed, hogy nem bírod tovább, történjen már valami, akkor olyan vákummal szív magával az akció/esemény, hogy teljesen kihat az érzelmeidre. Olyan, mint mikor sokáig döngölsz egy nőt, aztán egy rohadt nagyot élvezel. Ezekből épül fel a film, a végén pedig egyre sűrűbbek lesznek az orgazmusok. Nem akarok nagyon vulgáris lenni, de ez számomra jó hasonlat.

Casting: remekül összeválogatott szereplőgárda. Zeneválasztás: disszonancia. Durva képek, lágy zene, és fordítva. Tökéletes. Utalások, rejtett dolgok, melyek csak az xedik megtekintésre vehetőek észre. Az erőszak művészi szintű filmnyelvi ábrázolása. Vagy hogy ne használjak ilyen nagy szavakat, naturalista ábrázolása.

Ezeket hozta. Sokkal jobban, mint pl a Deathproof-ban. Ugyan tény, hogy a Becstelen Brigantyk nem hozott annyi húzós, kemény beszólást, mint pl a Ponyvaregény, de azért innen is lehet csemegézni.

A rendező ismét játszótérnek használta a mozivásznat, kiélte magát, de csak a régi játékaival játszott, újakat nem hozott. Mind a képi, mind a verbális megoldásokban, vágásokban, színészvezetésben, sztoriban csak a saját kliséit alkalmazta. Ami nem baj, ezért tisztelem Tarantino-t, Guy Ritchie-t, vagy éppen Michael Bay-t.. Mert egy pár perc után már tudod, hogy kinek a filmjét nézed. Megvannak a jellemző stílusjegyek. Rátaláltak az egyéniségükre, és ebből nem engednek. Ez így szép, így jó. Kell ilyen is.

A filmre visszatérve, a sztori kurva jó, több szálon fut a cselekmény, és amolyan Tarantinósan fejezetekre van bontva a történet. A dumák bár nem olyan hatalmasak (persze QT mércével mérve), azért bőven akadhat később szállóigévé váló mondat is. 

A színészek közül kiemelném Christoph Waltz-ot, aki eddig szinte csak osztrák, és német tévéfilmekben szerepelt, néhány kivétellel. Első komolyabb szerepében viszont egyszerűen lubickolt. Hans Landa szerepéhez nagyon nehezen találta meg az alkotó a megfelelő embert, korábbi hírek szerint Leonardo DiCaprio is szóba jött, de mivel Quentin ragaszkodott hozzá hogy német szerepet német anyanyelvű színész játszon, azért felejtős volt a dolog. Waltz remek választás, nem véletlenül kapta meg Cannes-ban a legjobb férfi színész díját.

 

 

Brad Pitt, aki nyilván húzónév, és el lehet vele adni bármilyen filmet, a Blöff után újra nyújtott egy remek mellékszereplést. Amúgy érdekes párhuzamot lehet vonni ebből a szempontból a két film között. Pitt mindkettőben keveset szerepel, ám mindkét filmben ennek ellenére nagy jelentőséggel bír. Úgy fogalmaznám meg, hogy mindkét szerep főmellékszerep. A Brigantykban remekül, Marlon Brando-s arcéllel, mimikával játssza a tahó délit, bár az olasz kiejtésén még nem ártana javítani.

 

Mindenki jól játszott egyébként. Remek gárda.

Végezetül, annak, aki még nem látta volna: ha akarsz látni egy filmet, ahol remek párbeszédek, sok feszültség, csipetnyi, de annál erősebb, és abszurdabb humor, brutális, sokkoló, naturális erőszakábrázolás, remek zenék, remek alakítások vannak akkor NÉZD MEG a filmet. DE FIGYELEM! Ez nem egy törtélemfilm, gyakorlatilag a ruhák, helyszínek, díszletek, és néhány szereplő kiléte hű pusztán történelmileg. Ez egy kaland-dráma-vígjáték-akció-háborús film, ahol a második világháború pusztán eszköz, hogy szórakozhass. Itt mindenki geci, nincsenek jófiúk, csak rosszak.

QT megcsinálta.. Gratula neki.

A bejegyzés trackback címe:

https://koztav.blog.hu/api/trackback/id/tr821336459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása