Michael Madsen és Vinnie Jones Koltai legújabb filmjében

| 2009.09.24. 17:50
Megosztás...

Címkék: film rtl klub tv2 koltai róbert magyar film michael madsen vinnie jones merengés majmolás magic boys

Igen, a hír igaz, de attól tartok (ismerve a magyar filmipart), hogy csalódni fogok. Kérdések merültek fel bennem. Miért kell két külföldi sztár egy magyar filmhez? Miért kell mindig, minden magyar filmhez ugyanazokat a halálra unt, és feleslegesen túlértékelt színészeket szerződtetni (pl Szabó Győző)? Lássuk a válaszokat, és a filmről egy két információt, gondolatot.

Beszéljünk a témáról általánosságban.

A magyar közönségfilmek az utóbbi években két recept alapján készülnek, ez az egyik:
- kell egy rendező, akinek van legalább egy alkotása, amely sikeres volt (elsőfilmesek, kísérletező kedvű tehetséges fiatalok kizárva)
- kell egy borzalmasan primitív, nyugat majmoló, elcsépelt történet
- használj jól bejáratott, médiában, bulvársajtóban unalomig emlegetett színészt
- fogj pár milla állami hozzájárulást, nyerd meg az RTL Klub, vagy a TV2 támogatását
- ha meglesz valamelyik nagy kereskedelmi tévé, a napi többszöri ingyenreklámod meglesz (itt az egekbe fogják magasztalni a még el nem készült filmedet, a magyar filmgyártás mérföldkövéről beszélnek majd, a színészeket úgy emlegetik, mint a "magyar Brad Pitt, a magyar Julia Roberts..", soha nem látott látványról lesz szó, stbstb)
- reklámozz a filmedben jó sokat, látszódjanak a márkanevek, így még több pénzből gazdálkodhatsz

Ennél több nem kell. Az összes pont a marketingről szól, ismert nevekből kell gazdálkodnod, mert azzal el lehet adni a filmet. Nyugaton tömegeket mozgató, bevállt sztori kicsit átalakítva a magyar ízek szerint. Ez kell. Hülyének kell nézni az embert.

A másik recept ennél is primitívebb: célozzuk meg az idősebb korosztályt, csináljunk egy filmet a kommunizmusról, nosztalgiázzunk, basszunk káromkodjunk. Semmi értelme.

Persze azért nem reménytelen a helyzet, az utóbbi időkben azért találtam összesen három (!) jó magyar filmet.


Az egyik az Argo, mely annak ellenére, hogy pofátlan Guy Ritchie nyúlás, igazi minőségi vígjáték lett. Hiába, nyúlni is tudni kell. Végre nem az Amerikai Pite által annak idején elindított baszósfingósszűzességelvesztős tinivígjáték foscunamiból kaptunk egy két (a magyar ízek miatt erőspistával elegyített) hektolitert, hanem alapjában véve jó helyről kopiztunk. Nagyon sok jó duma volt, jó akciók, rohadt sokat röhögtem. Gratula a készítőknek.

 
 

 
A következő film a Kontroll. Megfogott a hangulata, olyan sötét és komor volt. Ennek ellenére röhögni is tudtam, és a végén el is gondolkoztam. Megérte megnéznem, számomra úgy volt művészi szinten, hogy még nem torkollott gusztustalan "franciaművészfilmes" öncélúságba, és nem úgy volt elvont, hogy a sok kis sznob álműértő erektáljon rá. Antal Nimród első játékfilmje volt, a rendezőt utána sajnos elnyelte a szemét, Hollywood-ban csinált egy két B kategóriás thrillert, most pedig a Pretador újraélesztésén dolgozik Robert Rodriguez támogatásával. Ez nagyon jól hangzik, de a hátránya is megvan: nyugaton a nagy filmstúdióknál köztudottan nagyon rövid a póráz, ha alkotói szabadságról van szó, viszont a rendezőt basztatják érte, ha harmatgyenge lett a film. Igazságtalan.



 


A harmadik film egy magyar-osztrák-francia koprodukció, a Taxidermia. Sokkoló, merész, kibaszott gusztustalan, de igényes a kivitelezés (ez ritka kis országunkban), és jól meg van írva a forgatókönyv. Nem fecsérlek sok szót rá, de számomra minden idők egyik legjobb magyar filmje. Nagyon megosztja az embereket, nekem tetszett.

 

 

  Végül térjünk vissza az eredeti témára, az új Koltai filmre. Magic Boys lesz a címe, és elméletileg nyugatra szánják. Nem dőlök be a nagy szavaknak, attól nem lesz egy film versenyképes nyugaton, hogy angolul beszélnek benne. Ez megint csak egy nagy rakás rózsaszín lötty lesz. De ne legyen igazam. Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy mivel tudták meggyőzni a két világhírű (bár főleg mellékszerepekben csillogó) színészt, hogy ez márpedig jó lesz nekik.

Nézzük Madsent. Őt a Tarantino rajongók nyilván felismerik, a mester több művében is szerepelt (Kutyaszorítóban, Kill Bill). Gyakorlatilag ennek köszönheti a sikerét. Tévutakra elég sűrűn tévedt, még egy Uwe Boll (korunk legrosszabb rendezője) filmben is szerepelt.. Biztosan nem a pénz miatt csinálja, mert a töredékét kapja hollywoodi gázsijának, ez szerintem nála csak valami bizonyítási vágy lehet. Egészségtelen, egoista önbizonyítás egy öregedő, alkoholista színésztől.

Vinnie Jones a Blöffben alkotott számomra maradandót, és szerintem hasonló okokból vállalta el a filmet, mint Madsen.

Madsen a Kill Bill  2-ben Vinnie Jones A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső-ben

A két színész nem a hatalmas tehetség miatt, inkább a velük született, egyéniségükben hordozott tipikus rosszfiús lényük miatt sikeresek, és a hitelesség miatt, ami az általuk alakított bűnözőkből áradt. Igen, én elhiszem róluk, hogy öltek már embert, és csempésztek már kokaint.

Elnézést ha valakinek csalódást okoztam, ha a filmről akartok részleteket megtudni, google a jóbarátotok. Találtok majd jó kis szaftos pletykákat, botrányt a forgatáson, mindent.

A bejegyzés trackback címe:

https://koztav.blog.hu/api/trackback/id/tr491404418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

methodzorz 2009.10.07. 09:55:42

teljesen helyén van a firkád.
valahol belül én reménykedem még egy "nagy" magyar filmben, mert már elegem van a Tibor vagyok hódítani akarok szériákból.

o_see_as_i · http://kultblog.hu 2009.10.09. 10:54:24

Amíg nem szerepel annyit a médiában a forgatás, mint Liptai, addig esélytelen a közönségsiker :D

Szerintem a Vinnie Jonesról készült kép a Ravasz, az Agy...-ból van :) (A DVD borítóján is ez van ;))
süti beállítások módosítása