A kapitalizmus jó.. A kapitalizmus finom..

| 2009.08.14. 15:53
Megosztás...

Címkék: pénz kapitalizmus

A kapitalista szemléletmód többek szerint átalakítható lenne a társadalomban.

Szerintem meg nem. Ugyanis az ember természetéből fakadóan ilyen, ergo nem véletlenül, valamilyen negatívnak ítélt hatás miatt van ez így most, ahogy van.

Tegyük fel, hogy megszűnik a pénz, és mindenki megosztja amilye van (léteznek olyan emberek, akik számára ez jelentené a tökéletes jövőt).

Hogy osztanák meg? Például Józsi bácsinak van három tyúkja, Lili néninek meg van öt vekni kenyere. Józsi bácsi megbeszéli Lili nénivel (mert okos), hogy ad egy tyúkot két vekni kenyérért. Lili néni meg belemegy, mert a kenyér önmagában nem biztosítja a változatos táplálkozást. Józsi bácsi örül a kenyérnek, Lili néni örül a húsnak, ám pörköltet szeretne csinálni.. Ezért felkeresi Béla bácsit, akinek vannak zöldségei. Megtörténik az üzlet, mindenki boldog. Nem folytatom tovább ezt a vonalat, mindenki tovább tudja képzelni a pörkölt hozzávalóinak megszerzését.

Aztán jön egy még okosabb ember, Laci bácsi, akinek van egy rahedli tűzifája (persze közeledik a tél). Mit csinál? Elrak magának annyi fát, amennyivel kihúzza a telet, aztán a fáért ennivalót szerez magának. Ha kellően nagy a tőkéje (azaz kibaszott sok fája van), tud venni annyi kaját, hogy több legyen neki, mint amit megesz, a felesleggel pedig mihez kezd vajon? Eladja úgy, hogy többet kér érte (nagyobb mennyiségű árut, vagy nagyobb értékkel, haszonnal rendelkezőt), mint amennyit ő kért anno. Végeredményben van egy kezdetleges üzletemberünk.

Tudom, ezzel most nem én szartam a spanyol viaszt, ezt úgy hívják cserekereskedelem, és a fizetőeszköz érvénybe lépése előtti időszakra volt jellemző a történelemben.

Arra utalok, hogy hiába szűnik meg az egységes fizetőeszköz (pénz), az emberi természetből, és logikából fakadóan az idő múlásával újra kialakulna valamiféle egységes fizetőeszköz, és újra egy anyagias társadalomban élnénk. Az embernek mindenből több kell, a hasznot lesi, mert szeretne még többet nyújtani a családjának, és önmagának a javakból.

Szerintem ez így van jól. Nem megszüntetni kellene a kapitalizmust, hanem ésszerűsíteni.. Ne történhessen az meg, ami most sűrűn előfordul: eszetlen pazarló életmód az egyik oldalon, és nélkülözés a másikon. A mérleg nyelve nem áll jól.

A bejegyzés trackback címe:

https://koztav.blog.hu/api/trackback/id/tr931309468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása